luni, 12 iunie 2017

Fostul CC al PCR și actualul cartof tras în țeapă

Vedere din București. Ministerul de interne (fostul CC al PCR) și Monumentul lui Alexandru Ghilduș. Foto: Calin Hera
Câteva cuvinte despre Monumentul „Cartofului” dedicat eroilor revoluției din decembrie 1989. Oficial, are un nume pompos (Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989) și o pagină pe Wikipedia.Este o lucrare a sculptorului Alexandru Ghilduș, a fost inaugurat în anul 2005 și a costat 1,5 milioane de euro (bani de la Ministerul Culturii condus de Răzvan Theodorescu). Are 33 de metri, dintre care opt sunt sub pământ. E placat cu marmură albă. Poate fi considerat și un ceas solar.

Potrivit autorului, „coloana din marmură reprezintă înălţarea celor căzuţi în timpul Revoluţiei”, iar coroana din vârf, „cartoful”, aceasta este, potrivit artistului, „locul unde stau sufletele celor care au plecat fără să privească în jur”. În asfaltul de sub monument se află şi nişte spoturi care joacă rol de candele pentru cei căzuţi la Revoluţie, scrie Adevărul.

De altfel, ziarul Adevărul a scris de câteva ori despre monument, dar subiectul a făcut vâlvă în anul în care a fost inaugurat și uimește și astăzi.

2 comentarii:

  1. Mi-ar placea sa stiu cum s-a ajuns la aceasta creatie, care ar fi trebuit sa fie simbolul perfect... Dupa cum ai pus titlul postarii, pare a nu fi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc de întrebare. Am adăugat o scurtă poveste.

    RăspundețiȘtergere